Wat is Kung Fu

Kung Fu is een Chinese term die verwijst naar elke studie, het leren of het oefenen van een bepaalde vaardigheid die geduld, energie en tijd vergt. In zijn originele betekenis kan Kung Fu verwijzen naar een discipline of vaardigheid die alleen maar bereikt kan worden door hard werk en oefening. Wanneer we het hebben over Kung Fu is dit in principe veel breder dan alleen maar martial arts.

Het is pas in de late 20e eeuw dat deze term door de Westerse cultuur werd geassocieerd met martial arts. De toenemende populariteit van Oosterse gevechtssporten – mede dankzij films – heeft ertoe geleid dat we Kung Fu in Europa zien als een verzamelnaam voor verschillende Chinese gevechtssporten, bijvoorbeeld Karate.

Letterlijk betekenen “Kungkung-fu-pose” en “Fu” echter “werk” en “prestatie.” Oorspronkelijk was Kung Fu het leerproces waarbij lichaam en geest verrijkt werden. In die zin kan Kung Fu zelfs verwijzen naar de gave van iemand om goed te koken of naar de literaire vaardigheden van een schrijver.

Als we het hebben over Kung Fu als een verzamelnaam voor Chinese martial arts moeten we vaststellen dat er in China evenveel gevechtssporten als culturen en bevolkingsgroepen zijn. Een onderscheid moet gemaakt worden tussen “interne” en “externe” Chinese gevechtssporten. Interne gevechtssporten focussen op manipulatie, daar waar “externe” martial arts meer oog hebben voor de ontwikkeling van speren en uithoudingsvermogen. Daarnaast onderscheidt men nog verschillende Chinese gevechtssporten naar gelang hun geografische ontstaansgeschiedenis, namelijk “zuidelijke” en “noordelijke” gevechtssporten.

Volgens de legende ontstonden de eerste Chinese krijgskunsten ongeveer 4.000 jaar geleden onder het semi-mythische bewind van de Xia Dynastie. Het zou de Gele Keizer geweest zijn die de eerste gevechtssystemen in China introduceerde. In dezelfde periode zou ook het bekende Chinese worstelen ontstaan zijn. Later zou ook het zwaardvechten zich als gewapende Chinese martial art ontwikkelen.

Kortom, Kung Fu is op zich geen martial art, maar eerder de kunst van het leren van een vaardigheid, bijvoorbeeld een martial art.

Comments are closed.