MMA of Mixed Martial Arts

De moderne gemengde martial arts competitie (Mixed Martial Arts) of MMA is een relatief jonge sport. Het eerste Ultimate Fighting Championship (UFC) vond plaats op 12 november 1993. Voordien vochten verschillende atleten in verschillende disciplines om later de krachten te bundelen voor de creatie van de MMA als zelfstandige sport. Deze contactsport neemt de laatste jaren een hoge vlucht qua populariteit en wordt door sommigen zelfs de snelst groeiende sport ter wereld genoemd.

Al aan het einde van de 19e eeuw vondenhqdefault (3) in Engeland kampen plaats tussen boksers en beoefenaars van Oosterse gevechtssporten. In de beginjaren van de 20e eeuw doken overal ter wereld vormen van full contact gevechtssporten op waarin er door beide tegenstanders van totaal verschillende technieken gebruik werd gemaakt.

Een belangrijk aandeel aan de ontwikkeling wordt toegeschreven aan het Braziliaanse Jiu Jitsu en de familie Grace. In 1914 leerde een Kodokan Judo meester genaamd Mitsuoy Maeda de judoknepen aan Carlos Gracie als dank voor de hulp die zijn vader verleende voor de ontwikkeling van zijn handel in Brazilië. Dit was op zich een belangrijke gebeurtenis want doorgaans hielden Japanners Jujutsu verborgen voor buitenlanders. De jongste broer van de familie – Helio Gracie – ontwikkelde de techniek verder en het Braziliaans Jiu Jitsu was geboren.

Daarnaast ontwikkelden zich nog andere vormen van gemengde martial arts, in het bijzonder ontwikkeld in de jaren ’70 door Antonio Inoki. Op 25 juni 1976 vond er een legendarische kamp plaats tussen zwaargewicht bokser Mohamed Ali en Antonio Inoki zelf. Deze wedstrijd wordt door MMA kenners beschouwd als de eerste officieuze MMA kamp. De kamp werd trouwens na 15 ronden afgesloten met een gelijkspel. Voor Inoki golden er ook speciale regels. Zo mocht hij alleen maar schoppen als hij door één van zijn twee knieën zou zakken.

De interesse van het grote publiek was gewekt en uiteindelijk leidde dit alles tot de ontwikkeling van de MMA als een zelfstandige gevechtssport.

Comments are closed.